Så ofte bør du vaske dynene
Du tilbringer en tredjedel av livet ditt i sengen. Om du ikke vil dele den med tusenvis av midd, bør du sørge for å holde dyna di ren!
Det er ikke mange vi gjenstander vi har et så intimt forhold til som dyna vår. Vi ligger tett inntil og snuser inn i den hver eneste natt. Derfor er det ikke nok å bare skifte sengetøy, selve dyna bør også vaskes med jevne mellomrom. Ellers kan det få konsekvenser for helsa vår. Med riktig renhold kan du både redusere bakterier og husmidd i sengen, og forlenge levetiden til dynene dine.
Slik bør dyna vaskes for å unngå midd
Men det er vel ikke bare å stappe dyna inn i maskinen, er det? Joda. Du kan godt bruke en vanlig vaskemaskin så lenge den er stor nok, slik at den ikke blir overfylt. Blir den overfylt, kan det nemlig skade både dyna og maskinen. I tillegg er det viktig at du har tilgang til tørketrommel.
Slik gjør du:
-
Les alltid vaskeanvisningen først. Dette er en generell veiledning, men husk at det kan være forskjeller på forskjellige typer dyner.
-
Beregn ca. en tredjedels mengde vaskemiddel av det du vanligvis bruker, eller maks halvparten om dyna er veldig skitten. Vaskemiddelet må være enzymfritt og parfymefritt, for eksempel parfymefri Milo. Dette er spesielt viktig når det kommer til dundyner. Og hold deg unna skyllemiddel og tøymykner, det vil nemlig vil legge seg rundt dunene og gjøre dyna tyngre.
-
Vask dyna på minimum 60 grader for å ta knekken på midd og bakterier. Avslutt med sentrifugering.
-
Når vaskeprogrammet er ferdig, må dyna tørkes i tørketrommel i 3-4 timer. Legg også to–tre tennisballer inn i trommelen, slik at dunene blir godt fordelt og ikke klumper seg sammen.
-
Ta dyna ut av trommelen en gang i halvtimen, og rist den litt før du legger den inn igjen. Ellers kan trommelen slite med å få hele dyna helt tørr. Sjekk at den er ordentlig tørr før du gir deg.
-
Til slutt kan du gi dyna en omgang på kald innstilling i tørketrommelen, eller lufte den litt ute. Dette gir den aller beste fordelingen av fjær og dun.
Barnedyner bør vaskes oftere
– Hvor hyppig dynene og putene må vaskes er litt individuelt. Men du bør vaske dem minst to ganger årlig, helst fire dersom de brukes av små barn, forteller Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).
– Sover du med pysjamas kan du kanskje vente litt lengre med vask enn om du sover uten klær. Puta bør derimot vaskes oftere, ettersom du ligger med hodet på den og luftveiene derfor er nærmere.
LES MER: Derfor bør du velge allergivennlige produkter til hele familien.
Overgangen fra vinter- til sommerdyne er en god anledning til å vaske den nye dyna før du tar den i bruk. Det er heller ikke likegyldig hvordan du oppbevarer dyna som skal pakkes bort.
– Den bør ikke lagres for kaldt, og det er viktig at den er helt tørr, sier Gunvaldsen. Derfor bør du ikke pakke den ned rett fra sengen, men la den lufte godt ut slik at det ikke er noe fuktighet igjen. Ellers kan det gi grobunn til mugg og sopp. Av samme grunn bør ikke søppelsekker brukes til oppbevaring. Gå heller for posene dynene kom i da du kjøpte dem.
NAAFs rådgiver har i tillegg følgende tips mot midd i sengen:
– Når det gjelder madrassen får du ikke vasket den, men du kan holde middantallet nede ved å støvsuge og teppebanke den ved jevne mellomrom. Overmadrasser har gjerne vaskbart trekk, som det kan det være lurt å vaske jevnlig. Det aller viktigste er at du skifter sengetøy ofte nok, og følger opp renholdet ellers i huset. Har du det generelt ryddig i en bolig med harde og glatte gulvflater, blir renholdet både enklere og bedre.
Hun kommer også med en klar oppfordring:
– Kast teppene og kjæledyrene ut fra soverommet!
TIPS: Så ofte bør du vaske barnas leker
Er du allergisk mot midd?
Sengen er det stedet midden trives aller best. Her finner den et overflod av livretten sin, nemlig hudrester. Symptomene på middallergi oppstår ved nærkontakt med midd, og det er avføringen som gir de allergiske reaksjonene.
– Vanlige symptomer er tett og rennende nese, særlig om natten. Allergiske øyereaksjoner og noen tilfeller av atopisk eksem kan også bli verre i kontakt med husstøvmidd, sier Gunvaldsen.
Hun forklarer at barn er særlig utsatte. Om allergien får overhånd vil slimhinnene i øyne, nese, luftrør og bronkier blir overirritable, og da vil plagene kunne utløses og forverres av irritanter som støv og lukter. I verste fall kan det føre til astma.
Pollenallergikere bør vaske oftere
Det er ikke bare du som er allergisk mot midd, som bør være spesielt nøye med renholdet av sengen. Dette er også viktig for pollenallergikere, opplyser Gunvaldsen.
– Er du pollenallergiker kan det være lurt å vaske dyne- og spesielt putetrekk oftere. Middallergikere bør også sørge for å begrense mengden middstøv i huset, og da hører hyppigere vask av dyne- og putetrekk til, sammen med støvreduksjon i soverommet og andre lignende tiltak.
(Kilder: naaf.no, dinside.no, abcnyheter.no)