Dette er den mest effektive måten å støvsuge på
Vi gjør ofte feil når vi støvsuger. Her er ekspertens tips til hvordan du blir kvitt hybelkaninene på den mest effektive måten.
Men først: Noen ting er viktig å tenke på når du skal kjøpe støvsuger.
– Husk at med støvsugere får du hva du betaler for. Det jeg personlig stiller som krav er at det må være en støvsuger som ikke blåser alle allergenene tilbake ut i rommet. Uten mikrofilter vil de minste partiklene blåse rett ut. Har du ikke støvsuger med mikrofilter, kan du kompensere noe med å åpne vinduer og la det bli trekk i rommet, anbefaler rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther.
– En støvsuger uten filter stanser ikke det bittesmå partiklene fra å rømme, og det er der alle allergenene ligger. Spesielt hvis du har personer med allergi i huset, kan dette smart å tenke på, legger hun til.
Videre vil du ha en støvsuger som er enkel i bruk.
– Jeg anbefaler en med teleskopskaft som du regulerer etter høyden din. Hvis du ikke har teleskopstang, må du alle fall lære deg å bruke støvsugeren riktig måte for minst mulig belastning på ryggen.
Sjekk før du kjøper at det er lett å bytte støvsugerpose, og at posen ikke er for stor.
– Støvsuger du sjeldent, vil det hope seg opp bakterier inne i posen, og disse bakteriene blåser ut i rommet når du støvsuger, forklarer Hagesæther.
Munnstykker og poser til støvsuger
Når du kjøper støvsuger vil de vanligste munnstykkene følge med. Det er ulike for gulv, tepper, og møbler, blant annet et smalt munnstykke som kommer til inni og bak sofakanter. Hovedregelen for gulvet er mykt munnstykke for harde gulv og hardt munnstykke for tepper.
Så var det støvsugerposene, her har rengjøringseksperten et klart råd som kanskje vil overraske de fleste:
– Støvsugerposen bør ikke være mer enn halvfull før den skiftes. Venter du til den er helt full er det ingen gjennomstrømning av luft, og støvsugeren vil ikke trekke optimalt.
Hvor ofte man bør støvsuge avhenger av hvor mange som bor i huset, av aktiviteter og andre rengjøringsmetoder. Med allergikere i hus må du støvsuge ofte, eller kommer det an på hvor rent du vil ha det. Har du teppe på gulv der småunger leker vil du naturligvis støvsuge ganske ofte.
– Hva gjør vi feil med støvsugerteknikken?
– De fleste legger seg fremover på støvsugeren og dytter den ned i teppet for å få med seg alt. Men virkningen er motsatt; når du presser ned i tekstilet får du ikke gjennomstrømmingen av luft som sugeren trenger. Du skal føre munnstykket med lette bevegelser over teppet, slik at luften strømmer fritt og suger opp alt støvet.
Husk å alltid arbeide med rett rygg. Du skal stå med bena i gangstilling og avlaste armene slik at du overfører tyngden fra den ene foten til andre mens du vugger frem og tilbake.
For ikke å presse ned, hold støvsugerhåndtaket i ene hånden, og den andre holder du i slangen foran deg slik at du ikke har mulighet for å falle fremover med ryggen.
– Vanligvis begynner folk innerst i rommet og støvsuger ut, men da må du bruke krefter på å dytte støvsugeren bak deg. Begynn heller i nærheten av døren og arbeid fremover slik at du trekker støvsugeren etter deg.
Støvsuge under bord
– Hva med å støvsuge vanskelige kroker? Mange kvir seg fordi det er strevsomt...
– Når det gjelder støvsuging under bord og stoler har jeg sett på mange rare arbeidsstillinger. Jeg anbefaler at du bøyer deg ned men beholder rett rygg. Støtt hånden på det ene låret mens du bruker den andre til å støvsuge med. Slik hviler du mens du holder deg oppe – og avlaster ryggen. Det samme når du støvsuger møbler. Støtt deg til sofaryggen mens du støvsuger med den andre armen.
– Ditt aller viktigste tips?
– Før du setter fra deg støvsugeren, sjekk støvsugerposen! Er den halvfull, skift den ut.