Slik får du barna til å spise mer grønnsaker

    Rødbeter, sopp, erter og bønner. Er vegetarmat noe barna vil spise i stedet for kjøtt? Vi har testet ut Coop-serien Vegetardag på tre åtteåringer.

    Slik får du barna til å spise mer grønnsaker

    Det er stadig større bevissthet rundt det vi spiser, og ikke minst det vi gir barna våre. «Kjøttfri mandag» har blitt et kjent begrep.

    I den sammenheng har Coop lansert en egen vegetarserie, Vegetardag, med alt fra hamburgere og pølser til boller, pulled og sliders. Perfekt for en sunnere grillkveld i sommervarmen.

    Men hva synes barna om vegetarmat? Vi har spurt Thora Hjelle Milde, Agnes Søby Ulvestad og Amanda Søderberg Knudsen, alle åtte år.

    Liker ikke sopp

    Tre spente jenter både gleder og gruer seg til å smake på vegetarmaten.

    Kokk Øystein Richardsen tilbereder Vegetardag-produkter til de tre åtteåringene. Fra venstre: Thora Hjelle Milde, Amanda Søderberg Knudsen og Agnes Søby Ulvestad.

    – Jeg skal spise alt, det lover jeg, kommer det klart og bestemt fra Agnes. Agnes er glad i grønnsaker, men liker ikke tomater, løk og sopp. Amanda, derimot, er litt mer skeptisk til grønnsaker, selv om begge foreldrene er vegetarianere.

     – Jeg er ikke verdens største fan, for å si det sånn, men jeg liker blomkål, sier Amanda.

    – Jeg er ikke en sånn jente som spiser pølser og pizza, og det beste jeg vet er rødbeter, skyter Thora inn.

    Sopp er godt!

    Vegetarmaten kommer på bordet, og nysgjerrige blikk farer over alt sammen. Litt skepsis kan også spores.

     – Oj, jeg sa jo at jeg skulle spise alt, men det er tomat og løk på hamburgerne, kommer det litt angstfullt fra Agnes.

    Kokken, Øystein Richardsen hos Fredrikstad Stadion Event, kutter opp hamburgerne i smaksporsjoner. Han beroliger Agnes med at det er viktig at hun smaker på alt av produkter som skal testes, ikke tilbehør. Og at det faktisk er viktig at hun ikke spiser opp alt, for da orker hun ikke å smake på alt som skal testes.

    Den første biten smakes på av alle tre uten at de får vite hva burgeren består av. Først litt forsiktig, så en større bit.

    – Mmm, det smaker kjempegodt. Det smaker litt som nøtter, kommer det fra Agnes. De andre nikker ivrig, og alle synes burgeren er god. 

    – Det er en soppburger, forklarer Richardsen og ler. Agnes og Amanda, som begge var tydelige på at de ikke likte sopp, smiler overrasket, men fortsetter å spise. 

    Delte meninger

    Rødbetburgeren får litt mer delte tilbakemeldinger. Amanda synes den smaker godt først, så ikke så godt lenger. Hun synes den er litt sterk.

    – Jeg synes den smaker som en kveld på hytta, mener Thora og likte den godt.

    Hamburgeren av erter og bønner er god, synes Thora og Agnes, men ingen favoritt hos Amanda.

    – Interessant ... er Thoras diplomatiske tilbakemelding på «Pulled». Det er tydelig at dette ikke faller i smak.

     Pølsene er derimot alle enige om at er kjempegode. Thora har en filosofisk betraktning også her:

     – Den smaker som en sommertur med pappa, smiler hun.

    HER ER 8 ting du kan gjøre sammen med barna i sommerferien. 

    Hvilken vegetarmat var best? 

    Disse produktene testet vi: 

    • Soppburger
    • Rødbetburger
    • Bønne- og erteburger
    • Chilipølser
    • Boller
    • Nuggets
    • Pulled
    • Sliders

    Alle konkluderer med at hamburgeren av sopp er det som smakte best av alt på bordet, til tross for at Agnes og Amanda egentlig ikke liker sopp. På andre plass kommer pølsene for Amanda og Agnes, mens Thora liker sliders nest best.

    Verst synes Amanda og Agnes hamburgeren av rødbeter er, mens Thora ikke synes noe om bollene.

    Barn og grønnsaker

    Så hva skal så til å få barn til å spise mer grønnsaker? Hvordan får du dem til å våge å smake på nye ting, eller rett og slett spise det de blir tilbudt der de er?

    – Det er viktig at maten ser spennende ut og presenteres delikat. Kutt opp grønnsaker og frukt på forskjellige måter, presenter det på en kreativ måte. Det er viktig at foreldrene ikke har en negativ holdning til maten, at man spiser sammen og nyter den, ikke bare spiser for å spise, forklarer kokken og fortsetter;

    – Er barna skeptiske til enkelte råvarer, ikke si på forhånd hva det er. Kamufler gjerne maten, se bare på hvordan Agnes og Amanda plutselig likte sopp.

    Han presiserer at det er viktig å la barn smake på alt fra de er små og ikke lage spesialmåltider til dem, men la de i hvert fall smake på alt. 

    – Lag mat sammen med barna fra de er små. La dem få holde på i kjøkkenet, ta dem med i middagsplanleggingen og ta dem med for å handle. Etter hvert som de blir store nok kan de få ansvaret for middagen innimellom. Da lærer de å bli glad i mat.

    En stor takk til Øystein Richardsen fra Fredrikstad Stadion Event for lån av lokale og tilbereding av maten som ble servert – og til mattesterne Tora, Amanda og Agnes.