6 tips til å drikke mer vann

    Kroppen trenger vann. Men det er ikke sant at jo mer vann du drikker, jo sunnere er du. Du kan nemlig få overdose av vann også.

    6 tips til å drikke mer vann

    1. Bobler gjør susen

    Om du synes vanlig vann er kjedelig, kan kullsyre gjøre hele forskjellen. Har du en kullsyremaskin hjemme er kullsyrevann alltid lett tilgjengelig.

    Kanskje har du hørt at kullsyre er skadelig for tennene? Ingen grunn til bekymring!

    Kullsyren senker pH-en så lite at det har minimalt å si. Derimot er det syren i smakstilsetningene i vann med smak, som kan tære på tannemaljen. Nøytralt kullsyrevann er altså ikke skadelig.  

    Ifølge authoritynutrition.com tyder undersøkelser på at mineralvann kan ha positive effekter på hjerte, fordøyelse og beinbygning, litt avhengig av hvilke mineraler vannet inneholder.

    2. Sunn smak på vannet

    Det skal lite til for å gjøre vannet mer fristende! En klar vannmugge med sitron- eller agurkskiver, fristende bær eller mynteblader er en fryd for både øyne og gane. Du kan også fryse isbiter med bær og fruktbiter.

    3. Egne drikkeflasker til alle

    Om hele familien har hver sin vannflaske, er dere sikret nok vann til alle når dere skal ut. Det kan være lurt å legge litt ekstra i en vannflaske av god kvalitet, som holder vannet friskt og godt. Om vannet smaker plast, kan det være fordi flasken lekker kjemikalier ut i vannet.

    4. Så mye vann trenger du

    Vanligvis kan du stole på at om kroppen din trenger væske, gir den beskjed ved at du blir tørst.

    – Det er ikke naturlig å drikke når du ikke er tørst, på samme måte som du ikke trenger å spise når du ikke er sulten, sier Aleksandar Rakicevic, farmasøyt ved Vitusapotek Sandens.

    Å drikke mer vann enn  kroppen har behov for kan faktisk være helseskadelig. Drikker du flere liter svært raskt, kan kroppen få problemer med å skille ut det overflødige vannet raskt nok og cellene kan skades.

    – Når kroppen trenger vann sender den signaler som gjør deg tørst, og den kan også spare på væsken ved å redusere vannlatingen. Drikker du for mye kvitter kroppen seg med den overflødige væsken ved å øke vannlatingen, forklarer Rakicevic.

    Så hvor mye vann trenger du egentlig? Ifølge Helsedirektoratet er tommelfingerregelen 30 ml vann per kilo kroppsvekt. Du kan altså gange kroppsvekten din med 0,03 for å finne ut hvor mye vann du trenger per døgn. Er det varmt i været, trener du, eller inntar ting som er vanndrivende, trenger du litt mer. 

    5. Flaskeholder og vannbelte til utendørstreningen

    Dehydrering reduserer prestasjonen og utholdenheten din betraktelig når du trener. Derfor bør du alltid ha vann lett tilgjengelig, for eksempel ved hjelp av flaskeholder på sykkelen og vannbelte til løpeturen.

    Ifølge Olympiatoppen bør du drikke før du blir tørst, siden tørste indikerer at du allerede er så dehydrert at prestasjonen din påvirkes. De anbefaler derfor å innta drikke både før, under og etter trening. Passe mengde for de fleste er 0,5-1 liter pr time, fordelt jevnt over økten. 

    Løpeglade Britt (39) forteller om en løpetur langs en Oslo-elv en varm sommerdag, uten vannflaske:

    – Etter en stund var jeg så tørst at jeg faktisk vurderte å ta en slurk av elva. Heldigvis slo jeg det fra meg, i ettertid har jeg fått høre at den er kraftig forurenset. Men gleden var stor da jeg halvveis opp motbakkene traff en venninne med vannflaske i hendene, og fikk en stor slurk. Etter den turen gikk jeg rett ut og kjøpte meg et belte med små vannflasker på. Aldri mer løpetur uten vann! 

    6. Vann ut juicen

    Er dere glade i juice? Mange barn liker den enda bedre om man blander den ut med litt vann, slik at den blir mildere. Da reduserer du også mengden syre og sukker. Visste du forresten at du kan lage en sunn og velsmakende brus ved å blande halvparten juice og kullsyrevann?

    LES OGSÅ: Dette visste du ikke at du kunne bruke kullsyremaskinen til!

    Kilder: abcnyheter.no, authoritynutricion.com, olympiatoppen.no, helsedirektoratet.no