Så enkelt får du vellykkede kaker

    Det er mange triks for å få kakene til å smake vidunderlig og se flotte og fristende ut. Det aller viktigste er enklere enn du tror.

    Så enkelt får du vellykkede kaker

    Forskjellen på matlaging og baking, er at i baking er det viktigere enn noe annet at du følger oppskriften nøye. Det er mange kjemiske prosesser som må skje korrekt dersom kaken skal bli vellykket.

    – Baking er kjemi, så nøyaktighet er superviktig. I matlaging kan man slumpe litt mer, men i baking må du følge oppskriften, forklarer konditor, baker, programleder og bakebokforfatter Roy Fares.

     

    Gode oppskrifter på kaker

    Han har både vunnet prisen som årets konditor i Sverige, og fått utmerkelser for sin bok «United States of Cakes», så han bør vite hva han snakker om. Han mener det er essensielt at du finner oppskrifter av kokker eller konditorer som du stoler på. Det finnes nemlig mye dårlig rundt omkring.

    – Får du mislykkede kaker ved å følge oppskriften, så har du for dårlige oppskrifter. Jeg opplever at mange kokebøker slurver med hvor mye du skal bruke av hver ingrediens, sier han.

    Selv lager han kakene både to og tre ganger, for at det skal bli helt perfekt.

     

    Forbered deg godt

    Har du en god oppskrift som du stoler på, les den nøye, forstå den og sett i gang.

    – Forbered deg godt, vei opp alle ingrediensene og legg det i skåler så alt er klart. Så er det lurt å vite hva som kommer i neste steg i oppskriften.

     

     

    Start i riktig rekkefølge

    Mange er litt redd for å bake og for at resultatet ikke skal blir bra, forteller mesterkonditoren.

    – Det er ikke noe å være redd for. Er du ikke så glad i å bake, så start med enkle ting. Ikke gjør det så avansert. Og blir det feil, så blir det feil. Som regel går det an å spise det likevel, sier han.

    Et godt tips for å få det til, er å starte i riktig rekkefølge. Ikke start med å vispe egg før du har målt opp alt annet for eksempel.

    – Vei og mål opp alt, så starter du å vispe sammen. Da får du luftige kaker. Og hvis noe skal hvile litt eller noe sånt, så rekker du det også.

     

    Bruk vekt

    Desilitermål fungerer greit, men om du vil ha det så nøyaktig som mulig, bør du skaffe deg en vekt.

    – Da får du jevnere baking. Skal det være 60 gram hvetemel, så blir det 60 gram om du bruker en vekt. Med desilitermål så blir det ikke alltid det. Jeg skriver alltid begge deler i mine oppskrifter, men anbefaler alltid at man bruker vekt.

     

     

    Bruk romtempererte ingredienser

    De fleste oppskrifter forteller oss at alt skal være romtemperert. Roy forklarer hvorfor.

    – Det er lettere å få volum og luft i romtempererte egg. Når du baker sukkerbrød og bruker egg, melk og smør, så får kaken raskere riktig temperatur i ovnen dersom ingrediensene er romtempererte. Baketiden kan faktisk endre seg dersom det er kaldt.

    Egg og smør er dessuten mye enklere å blande når det ikke er kaldt.

     

    Kjenn din ovn

    Ulike ovner gir ulik steketid, så det er lurt å vite hvordan ovnen din fungerer. Her må du bare prøve deg fram.

    – Man lærer seg det etter hvert, men det er fint å vite, så du får et best mulig resultat. Hjemme hos meg må gjerne kakene stå tre-fire minutter lengre i ovnen enn i den jeg bruker i TV-studio når jeg baker der. Men, når kakene er gyllenbrune og fine, så pleier det å være ferdig.

     

     

    Terapieffekt

    For Roy er baking terapi og avkobling. Det kan det bli for deg også, hvis du klarer å stenge verden ute et par timer.

    – Gå inn på kjøkkenet, steng alle skjermer og telefoner ute, og hengi deg til bakeverdenen. Det er en herlig følelse å jobbe med hendene, være kreativ og skape noe. Duften av nybakt er deilig og skaper god stemning, mener han.

    Og så kan du jo tenke på hvem du baker til, det er jo sjelden man kun baker til seg selv. Roy mener det er stort å se hvor mye glede en kake kan gi.

    – Det er sjelden du ser noen som er sinte mens de spiser søtsaker. En kake gir så mye glede, og det er deilig å få nyte noe som er så godt, sier han.

    For tiden er Roy aktuell med boken «Sweet spots of New York», en reiseguide og bakebok i ett, i tillegg til at han er programleder på svensk TV 4. Dessuten sysler han med en barnekokebok.

    – Barn liker å bake, og dette blir en bok som fokuserer veldig på steg for steg. Jeg legger opp til at barna kan stå i spissen for bakingen, sier han.

     

     

    Roys beste baketips

    • Følg oppskriftene nøye

    • Jobb med romtempererte råvårer

    • Lær deg å kjenne din egen ovn

    • Bruk vekt da får du jevnere baking

    • Ikke gjør bakingen så komplisert

    • Bak det du synes er godt selv, ikke hopp på alle mulige trender.

    • Vær kreativ og kos deg på kjøkkenet

     

     

    OPPSKRIFT

    Chocolate Chip Cookies

    Disse er enkle å lage og de smaker godt. Barna kan være med på å lage dem, og du kan fryse ned deigen og bruke den en annen dag, forteller Roy. Oppskriften gir cirka 30 cookies.

    Du trenger:

    • 130 g (2 dl) hasselnøtter

    • 300 g mørk sjokolade eller sjokoladeknapper

    • 230 g smør

    • 170 g (1 ¾ dl) sukker

    • 120 g (1 ½ dl) brunt sukker 

    • 330 g (5 ½ dl) hvetemel

    • 7 g (1/2 ts) natron

    • 3 g (1 ts) vaniljesukker

    • 3 g (½ ts) salt

    • 55 g (1) egg

     

    Slik gjør du:

    1. Sett ovnen på 190 grader, varmluft.

    2. Ha hasselnøttene i en form og rist dem i ovnen i cirka åtte minutter. La nøttene avkjøles, legg dem i et rent kjøkkenhåndkle og skrubb bort skallet.

    3. Hakk hasselnøtter og hel sjokolade ganske grovt.

    4. Visp smør, sukker og brunt sukker luftig i en bolle.

    5. Bland de tørre ingrediensene i en annen bolle.

    6. Rør egget inn i smørblandingene.

    7. Tilsett de tørre ingrediensene og jobb det sammen til en deig.

    8. Ha i nøtte- og sjokoladehakk.

    9. Del deigen i 30 biter, rull bitene til kuler og legg dem spredt på to plater med bakepapir.

    10. Gjør dem litt flatere og stek midt i ovnen i cirka 10 minutter, eller til de har fått fin farge.

    11. La kakene avkjøles litt, og flytt dem over på en rist for å avkjøles helt.

    12. Oppbevares tørt. 

     

    Kilde: “United States of Cakes” av Roy Fares