For garantert levering før julaften, bruk klikk og hent og få hentemelding innen to timer.

    Slik bruker du en slow cooker

    Tenk – du kan faktisk legge ingrediensene i gryta før du går, så kan du komme hjem til fiks ferdig varm, duftende middag.

    Slik bruker du en slow cooker

    Det høres for godt ut til å være sant. Som ei magisk gryte som bare lager maten for deg. Og det er ikke så langt unna, faktisk – selv om vi tross alt skal holde magiens verden utenfor ... 

    Slow cooker – eller langtidskoker – har allerede vært på markedet i noen år. I amerikanske og asiatiske hjem er den et vanlig innslag, og nå begynner stadig flere å få øynene opp for langtidskokeren her hjemme også. 

    LES OGSÅ: Kjøkkenmaskinen som passer for deg

    Hva er en slow cooker?

    – En slow cooker er rett og slett et kjøkkenapparat som tilbereder maten sakte, forteller Carl Martin Englesson, kategorisjef i Obs.

    Slow cookeren er altså et elektrisk apparat som varmer veggene i gryta. Men siden det er lokk på, sprer den varmen jevnt i hele gryta. Det fins forskjellige størrelser, og med noen ulike funksjoner som timer, for de som ønsker det.


    KAN STEKES FØRST: Med modellen fra Russel Hobbs som du får kjøpt på Obs, kan du forsteke kjøttet i gryta først, så sette den i langtidskokeren etterpå.

    – Vår modell har ei gryte som først kan brukes på koketoppen hvis du skal forsteke noe. Den er veldig enkel i bruk, og du kan velge en kokeprosess på enten fire timer eller seks timer og oppover, sier Englesson.

    Du kan altså la den stå på så lenge du ønsker, men vil du ha maten klar på for eksempel fire timer, velger du «high»-innstillingen. Vil du la maten godgjøre seg lenger, bruker du «low», som er fra seks timer og oppover.

    LES OGSÅ: Hele middagen i stekepanna

    All slags mat

    Når det gjelder hva du kan tilberede i en slow cooker, er det utrolig mange muligheter. Alle slags kjøttretter (ikke fileter), gryter, kjøttsaus, kylling, fisk, suppe, kraft og desserter. 

    – Med en slow cooker får du også mest mulig smak ut av maten. I tillegg kan du fint bruke kjøtt som i utgangspunktet ikke er så mørt, siden det ved sakte koking blir veldig mørt og fint, sier han.

     
    STORE BITER: Ikke kutt grønnsakene for smått hvis de skal koke med i mange timer, da blir de altfor godt kokt. Kutt dem i rause biter, eller tilsett mot slutten av koketida. 

    Derfor er det lurt med slow cooker

    En stor og åpenbar fordel med en slow cooker er selvsagt at du må gjøre minimalt selv. Det er altså superlettvint!

    – Maten beholder også vitaminer og næringsemner, du tilsetter ikke noe fett, og en slow cooker er betydelig strømbesparende sammenlignet med en ovn, forklarer Carl Martin Englesson.

    Hvis vi skal dra fram noen ulemper med slow cooker, får det nesten bli at det er nok et apparat du må finne plass til på kjøkkenet. Men det spørs om ikke rykende varm mat som lager seg selv ikke er verdt de ekstra centimeterne på kjøkkenbenken ...

    LES OGSÅ: Dette visste du ikke at du kunne bruke kullsyremaskinen til

    5 gode slow cooker-råd

    1. Bruk grønnsaker som fint kan koke en stund. Gulrøtter, poteter, løk og purre egner seg fint. Grønnsaker som bare trenger et kort oppkok, som bønner, erter og sukkererter, bør ikke tilsettes før helt mot slutten.

    2. Forstek gjerne kjøttet litt først, så får du den gode «stekesmaken».

    3. Skal du helsteke kylling eller annet kjøtt med skinn, bør du fjerne skinnet, siden det ikke blir sprøtt i langtidskokeren. Eventuelt kan det få en kjapp runde under grillelementet i ovnen før servering. 

    4. Væske fordamper ikke i langtidskokeren, så fjern overflødig væske. For eksempel kan du sile væsken ut av hermetiske tomater, osv. 

    5. Ikke løft på lokket underveis, la temperaturen i langtidskokeren være stabil hele koketida. 

    Kilde: dinside.no

     

    Eksempler på retter du kan lage i slow cooker

    Kjøtt:

    Hele kjøttstykker som lammelår, lammeskank eller svineskank, alle slags steker (viltstek, svinestek, kalvestek, etc).

    Frikasseer som hønsefrikassé, lammefrikassé og oksefrikassé.

    Gryter som boef bourguignon, biff stroganoff, chili con carne, etc.

    Kylling: 

    Helstekt kylling og kyllinggryter, kyllingbryst med poteter og grønnsaker.

    Supper: 

    Alle slags supper! For eksempel grønnsakssuppe, fiskesuppe, kyllingsuppe, potetsuppe.

    Pasta: 

    Lasagne eller pastagratenger.

    Oppskrifter finner du blant annet på Russel Hobbs nettsider, og gjør du et søk på Youtube, er det massevis av oppskrifter og gode ideer for deg som vil ha en litt enklere hverdag med mat som nesten lager seg helt selv.