Hvilken blender trenger du?
Når du skal kjøpe ny blender må du spørre deg selv hvilken type du egentlig trenger. Hva skal du bruke den til? Wilfa har noen tips for at du skal velge en blender som dekker dine behov.
Når du skal kjøpe ny blender må du spørre deg selv hvilken type du egentlig trenger. Hva skal du bruke den til? Wilfa har noen tips for at du skal velge en blender som dekker dine behov.
En blender er et av kjøkkenets mest allsidige produkter. De fleste bruker den til å lage smoothie, knuse is osv. Men du kan også lage vaffelrøre, barnemat, supper, sauser, pesto, dipper, kakao, mandelmel, havremel og mye annet. Her finner du litt blender-inspirasjon
Blenderens kapasitet
Hvor mye skal du blende? Å kjøre ingrediensene flere ganger er både slitsomt og unødvendig. Dersom dere for eksempel er en familie på fire som skal ha en smoothie på ca. 3 dl hver, trenger du en relativt stor mugge. Husk at ferdig smoothie tar mindre plass enn ingrediensene som du skal blende.
En god regel er å beregne at ingrediensene tar 50 prosent større plass før de er blendet enn etter.
Blenderens motorstyrke og hastighet
En kraftig og rask motor knuser både store og harde ingredienser. Styrken oppgis i watt og varierer fra ca. 500 watt til 2000 watt. Blendere med samme wattstyrke er imidlertid ikke alltid like sterke. Noen blendere har nemlig et høyere dreiemoment ved motstand, og dessverre oppgis ikke dreiemoment på blendere.
Hastighet oppgis i RPM (Rounds per minute) og varierer fra 10.000 – 40.000 RPM uten ingredienser. Husk at en blenders RPM faller kraftig når det tilføres ingredienser.
En fordel med høy hastighet er at blenderen da knuser harde ingredienser som f.eks. chiafrø. Skal du knuse store og harde ingredienser, bør du velge en blender med over 20.000 RPM.
Copyright Wilfa
Blenderens mugge
De fleste blendere har en vanlig glassmugge som fungerer greit til å knuse is og andre harde ingredienser, men de tåler ikke store temperatursvingninger eller høye temperaturer. Hvis du har blendet en kald smoothie og skylder muggen i glovarmt vann, kan den sprekke. Blandinger over 60 grader kan også føre til at muggen sprekker.
For å unngå dette, kan du bruke en såkalt borosilikat-mugge som er laget av et varmebestandig glass. Den tåler opp mot 90 grader og vesentlig høyere temperaturforskjeller.
Dersom du ønsker enda høyere temperaturer, velger du en mugge som er laget av Tritan - spesialplast som tåler opp til 100 grader.
Noen blendere har plastmugger, men de er ofte dårlige til å knuse is og andre harde ingredienser.
Blenderens kniver
Kvaliteten på stålet i knivene bestemmer hvor lenge blenderen kan gi deg de samme gode resultatene. Med et hardt stål fra f.eks. Japan varer blenderen din lenger og du får en like fin smoothie hver dag.
Knivene og muggene er enten det vi kaller "våte" eller "tørre". Med "våte" mener vi at de er designet for å blende ingredienser med væske. "Våte" har tverrbladet kniv eller sjøstjernen-type, der hvert blad har en spesielt innstilt vinkel.
"Tørre" er designet for hard knusing og sliping. Dette krever en lengre kniv, slik at knusingskraften blir høyere.
En slik generell klassifisering betyr selvfølgelig ikke at du må ha både våt og tørr mugge. En våt mugge kan også slipe, og med en tørr mugge kan du også blende mange fine smoothies – det vil imidlertid ta litt lengre tid.
Copyright Wilfa
Blendere med program
Selv om mange blendere har programmer som hjelper deg å blende riktig, brukes ofte blenderen manuelt. Men ønsker du litt hjelp, finnes det programmer både for smoothie, suppe, varme drikker, isknusing osv. Dersom du føler deg usikker på om du klarer å lage drikken manuelt, velger du selvfølgelig en blender med program som passer ditt bruk.
Copyright Wilfa
Blenderens tilbehør
Det finnes diverse tilbehør til blendere. Det vanligste er en 2GO flaske og en Tamper.
En 2GO flaske kan du blende rett i. Du slipper altså å vaske muggen i tillegg til 2GO flasken.
Tamper er en pinne du stikker ned i blenderen mens du blender – for å dytte ingrediensene ned til knivene. Særlig hvis du har lite væske eller ingredienser som ikke er like lette for knivene å få tak i. Det finnes også tamper med temperaturmåler som kan benyttes til å sjekke temperaturen når du lager varm kakao, suppe etc.