Slik lyser du opp hjemmet ditt

    Lys påvirker oss og er viktig for trivselen, søvn og humør. Sjekk hvordan du best belyser ulike rom.

    Slik lyser du opp hjemmet ditt

    Når du belyser et rom, er det to viktige hensyn å ta, ifølge professor Barbara Matusiak, som underviser i lys og farge ved NTNU.

    – Det første er hva du skal drive med i rommet. Når du leser og skriver for eksempel, må lyset komme fra riktig retning slik at du unngår blendende lys eller speilende reflekser. Skal du jobbe på pc eller lese på mobilen, vil du ikke at lyset reflekterer i flatene. Du vil uansett at lyset kommer fra siden eller bakfra. Det andre du vil, er å belyse rommet for å gjøre det koselig eller mer åpent og romslig alt etter hvilket lys du velger. Lyset avgjør hele atmosfæren i rommet, opplyser Matusiak.

    – Hvordan belyse et spisebord på best måte?   

    – Over et spisebord som folk sitter rundt, ønsker du at lyset gir ansiktene varme. Du vil ikke at lyset viser hver eneste rynke folk har. Denne settingen er veldig forskjellig fra kjøkkenet, hvor folk jobber og du trenger god belysning av alle detaljer slik at du ser hva som havner i maten.  

     

     

    Varier lyskildene

    – Hvordan gå frem for å skape riktig lys og stemning i stua?

    –Å belyse et rom er ikke enkelt. Et slags hierarki er bra. I stua begynner du med hovedlyskilden, den kan være en pendellampe over spisebordet eller sofakroken eller en stålampe som lyser oppover. Så kan du bygge videre med spotter som skaper blikkfang på noe du ønsker å fremheve. Det kan for eksempel være et vakkert maleri.

    Bruk gjerne små lamper som har et lignende formspråk som hovedlampen, og ikke skiller seg for mye fra den. Plasser disse der det er mørkest. Mørke kroker gjør rommet mindre, mens lys har en utvidende effekt. Jo mer lys, dess større rom. Dette gjelder særlig for det diffuse lyset som rekker overalt, det utvider romfølelsen aller mest.

    De mindre lyskildene bør begrenses i antall. Hvis rommet har for mange ulike lys blir det fort støyete for øyet. Lys tiltrekker seg oppmerksomheten din. Når du kommer inn i et rom, er mennesker det første øyet ser etter. Deretter er det lys. Små lys gir positive bidrag til atmosfæren og du vil ha dem, bare ikke for mange. Et par kan være nok, anbefaler lyseksperten.

    Nå kan du også styre lysene i huset med en app, såkalt smart belysning. 

     

    Kunstig lys påvirker humør og søvn

    – Hvor viktig er godt lys for humøret?

    – Jeg tror lys definitivt virker inn på hvordan vi har det. Lys og farger sammen skaper stemning. Rødt som i en rød sofa kan gi mye glede og munterhet. Det kan være lurt å ha en lampe som belyser denne sofaen i større grad enn andre møbler, for å reflektere fargen tilbake i rommet. Når du pusser opp et rom, tenk lys og farger sammen. Ofte er alle flater i moderne boliger hvite og upersonlige. I slike tilfeller anbefaler jeg å bruke kreativiteten og sette inn lyskilder som kanskje har litt farge i seg. Det er en god idé å leke med lysfarger og lamper for å skape stemning.

    – Hvordan påvirker lyset søvn og energi?   

    – Som dagslys kan veldig sterkt, kunstig lys ha betydning for regulering av hormonbalansen i kroppen. Det kan regulere den biologiske klokken til å forstå når det er dag og natt, noe som kan være gunstig for oss nordboere i vinterhalvåret. Men for at lyset skal ha en effekt, må det være over 1000 lux. Kanskje du kan oppnå et så sterkt lys på kjøkkenet, men sjeldent ellers. I så fall kan du investere i en sterkere lampe med hvitt lys, såkalte lysterapi-lamper, som kan hjelpe trøtte kropper til mer energi gjennom vinterhalvåret.

    Hvis du sliter med å våkne om morgenen, kan sterkt lys være en stor fordel. Lamper som du dimmer opp og ned kan være løsningen, som du skrur opp på full styrke når du våkner slik at du spretter opp av sengen.

    Nordmenn liker gult lys

    Visste du at nordmenn foretrekker gult lys? Årsaken til dette er nedarvet gjennom generasjoner fordi vi bor i kalde nord.

    – Vi har nok av blått lys ute. Her oppe i nord er himmelen ofte kald og blå, og når vi kommer inn vil vi ha det varmt og gult. Det er en gammel forståelse, tenk deg hvordan vi lengter etter det gule, koselige lyset fra peisen. Nedover i Europa derimot kan lyset gjerne være helt hvitt. De opplever stekende sol ute gjennom lange somre, og vil ha det behagelig og kjølig inne. De går barføtt på kjølig marmor og søker kalde flater og kaldt lys, forklarer Matusiak.

    – Hva er den vanligste feilen folk gjør med lys?

    – En feil som er lett å gjøre, er å plassere lampen slik at du ser rett mot lyspæren. Da ser du lyset som er veldig sterkt i forhold til omgivelsene, du blir blendet, noe som ikke er bra for øynene. Halogenpærer er veldig sterke og det er også de nyeste led-lampene. Det er to måter å unngå blending, det ene er å stille lampen slik at lyset sendes mot taket eller veggene, om dette ikke passer velg heller lamper med skjerm som demper og sprer lyset.  

    – Kan du få dårligere syn av dårlig lys?

    – Mange tror det, men det er ikke vitenskapelig bevist. Øynene justerer seg etter ulik menge lys. Det du trenger, er nok lys til å lese eller sy slik at øynene slipper å anstrenge seg mer enn nødvendig. Den anstrengelsen kan gå ut over øynene. Lesegleden blir også større ved riktig lys!

    – Hvilke typer lys foretrekker du?  

    – Hjemme har jeg fortsatt halogenlys i ulike former. Wallwashere som lyser opp større flater, spotter og en spesiallaget lampe som jeg har laget selv. Den henger over det lange spisebordet, og lyssetter hele bordet. Det var vanskelig å finne lamper til bordet siden de fleste er runde i formen. Jeg bruker halogenpærer også her.

    Smarte dimmere gir riktig stemning. Eksperten har dimmere på nesten hver eneste lyspære i huset.   

    – Hvis du dimmer ned en halogenlampe blir den gulere. Det fungerer ikke like godt på ledlys da fargetemperaturen blir konstant hvit bare belysningsstyrken blir mindre, men dimming er likevel lurt. Halogen gir mer koselig peisstemning når du skrur styrken betydelig ned, en forandring jeg liker veldig godt.