Derfor bør du skaffe deg symaskin

    Med en symaskin åpner det seg uante muligheter. Slik lærer du deg å bruke den.

    Derfor bør du skaffe deg symaskin

    Etter en lang periode med lav interesse for sying, er etterspørselen etter symaskiner, sykurs og redesign nå økende.

    – Sytrenden er kommet tilbake de senere årene. På 60-70-tallet sydde man fordi man måtte, på 80-90-tallet var man glad man slapp, mens nå syr folk fordi det er gøy, sier symaskinentusiast og kursholder Susanne Imperatori i sykurs.no. 

    At interessen er stor er det ingen tvil om. Jenny Skavlan har blant annet hatt stor suksess med sine sy-bøker, og i Oslo arrangeres det nå en egen sy-festival.

    Mulighetene du har med en symaskin, er uendelige. Og det å kunne produsere noe eget, gir en helt egen glede.

    – De fleste synes det er tilfredsstillende å lage noe selv. Det tar heller ikke så lang tid, så selv om du har mye å gjøre i hverdagen, klarer du å lage en posebukse på et par timer.

    Likevel er det mange som allerede har en symaskin stående hjemme som bruker den sjelden. Imperatori synes det er leit, og gjør det hun kan for å lære folk å bruke symaskinen.

    – Mange tenker at de ikke klarer det eller ikke er flinke nok. Men når det gjelder sying er det ingen som kan bestemme hva som er rett eller galt, så lenge du er fornøyd, forklarer hun.

    Nybegynner med symaskin

    Hun mener det enkle ofte er best, og at det er lurt å starte med enkle prosjekter.

    – Ikke begynn med brudekjole eller bunad, da mister du sygleden og motet på 1-2-3. Lån en nybegynnerbok, finn en blogg på nettet og start med et overkommelig prosjekt, sier hun.

    Kjøp heller ikke for mange ting, du trenger ikke alt i starten.

    – Det du trenger er symaskin, nåler, tråd og en god saks. Behovet for mer kommer etter hvert, men dette holder lenge for å komme i gang.

    Nyttige og enkle reparasjoner med symaskin

    • Bli kvitt hull på knærne. Lær deg å sprette opp sidesømmene på buksen, og sett inn stoffremser rett over kneet.

    • Bodyer som blir for korte til barnet, kan forlenges med symaskin. Klipp av bodyen på midten, og sett inn stoff rundt hele på cirka 15 cm. Da har du den ett år til.

    • Bytte glidelås i jakker. Klipp av den nåværende glidelåsen, legg nye glidelåser bak på hver side av jakken. En vinterdress med ødelagt glidelås tar kanskje en time å ordne. Bukser er litt mer komplisert

    • Sy inn, om eller moderniser klær. En helt vanlig, enkel maskin holder lenge til dette formålet. 

    Putetrekk klarer alle

    Susanne hevder at alle kan lære seg å sy med maskin. Å sy putetrekk er et fint prosjekt å starte med.

    – Putetrekk er det enkleste, og du lager det på en time. Noen sliter kanskje mer enn andre, men alle kan lære det. Ofte er det de som sliter mest i starten som blir de flinkeste. Hemmeligheten er rett og slett mengdetrening. Du må øve deg litt. Det er dessuten lov til å bruke litt juksemetoder hvis du er nybegynner. Det skal være gøy.

    Til sykursene hennes kommer alt fra nybegynnere til viderekomne, kvinner og menn. 

    ­– De fleste kommer på kurs til meg fordi de ønsker å bli bedre kjent med symaskinen sin. Mest populært er kleskursene. Det er flest kvinner på kurs, men det kommer også noen menn, som vil lære seg å reparere for eksempel jakttøy eller kajaktrekk. 

     8 gode grunner til å skaffe deg en symaskin

    1. Miljøhensynet – dette er et mye større tema nå enn for ti år siden. Folk ønsker å ta vare på klær og reparere dem framfor å kjøpe nytt hele tiden.

    2. Etiske hensyn – mange ønsker ikke å ta på barna sine klær som er laget av barn.

    3. Lag noe annerledes – lager du klærne selv, har ikke du eller barna dine det samme som alle andre.

    4. Terapi – det er deilig å sette seg ned og pusle med noe som ikke tar så lang tid.

    5. Du får utløp for dine kreative sider.

    6. Klær som passer – for eksempel for overvektige kvinner som er lei av kjedelige, formløse klær i butikken. Susanne forteller om ei sterkt overvektig dame som gikk på kurs hos henne, som sydde seg en flott kjole med flodhester på.

    7. Interiør – fine pynteputer og gardiner er dyrt, så her er det mye å spare på å sy selv. (Det samme gjelder ikke klær.)

    8. En billig hobby – oppstartskostnadene er lave, og du vil spare det kjapt inn igjen når du lærer deg å bruke maskinen.

     

    Sy o reparer-41-story.jpg