Dette lærer barna av å spille spill

    Nesten alle barn spiller dataspill, men hvilke spill skal du velge? Og hvilke kjøreregler bør gjelde for spilletid?

    Dette lærer barna av å spille spill

    ‒ 96 prosent av gutter og 76 prosent av jenter mellom 9 og 16 år spiller, så det er en viktig fritidssyssel for veldig mange barn, forteller Kris Munte, spillanmelder for Barnevakten.no.

    Han oppfordrer foreldre til å spille sammen med barna sine. Det er både gøy og hyggelig, og du lærer deg hva barnet ditt bruker tid på. Det finnes sportsspill, skytespill, strategispill, eventyrspill, utdanningsspill og mange flere varianter.

    Spillene spiller dere på ulike spillkonsoller, altså spillmaskiner. Noen av de mest populære er Nintendo Switch og Playstation 4, i tillegg til spill som spilles på datamaskinen eller nettbrettet.

    ‒ Barn og unge spiller først og fremst som underholdning, og det tenker jeg må være greit. I likhet med voksne trenger de å slappe av og koble ut på fritiden. En bonuseffekt er at dataspill kan være lærerikt, sier Munte.

    Hva kan barn lære av spill? 

    De fleste spill har instruksjoner og handling som foregår på engelsk, og det er en verdifull måte for barna å ta aktivt del i språkopplæringen på. I tillegg må de lære seg kontrollene, og automatisere hvilke knapper som utløser hvilke handlinger på skjermen.

    I flere spill får spilleren belønninger i form av liksompenger som hun så kan kjøpe utstyr for, for eksempel brannsikre støvler eller mer fancy møbler til huset sitt i The Sims.

    ‒ Det er det vi kaller semikonkreter i matte. Det gir barna en virkelighetsnær opplevelse av å måtte forstå konsekvenser og planlegge, forteller Munte.

    Du finner mange spill som handler om å bygge byer eller land, som for eksempel Cities Skyline som passer fra barna er sju år. Men mange spill er også handlingsbaserte.

    ‒ Da må barna leve seg inn i en karakters liv og utfordringer, og det gir både mestringsfølelse og inspirasjon. Og samarbeider barna med andre barn over nettet, må de kommunisere tydelig for å nå målet i spillet, sier Munte. 

    Hvilke spilleregler bør dere ha?

    ‒ Aldersanbefalingene på spill heter PEGI-anbefalinger, og er generelt gode å forholde seg til. Likevel bør man som forelder alltid gjøre seg opp sin egen mening, og da er spillanmeldelser på nett et godt sted å begynne. I tillegg ligger det ofte spilltrailere på YouTube, som gir et godt inntrykk av hvem spillet er laget for. 

    Barnevaktens spillsider kan du lese mer om aldersmerking av dataspill.

    ‒ Hvordan lager man smarte grenser for barnas spilletid?

    ‒ 46 prosent av foreldre i Norge er ofte eller av og til uenige med barna sine om hvilke tidsrammer som skal gjelde for spilling, så dette er et vanlig spørsmål. Du må alltid ta med barna i diskusjonen om hvilke rammer som skal gjelde, og jo eldre barna er, jo mer ansvar og tillit bør man gi dem.

    Munte sier familien bør diskutere om det skal være ulike regler for spilletid i ukedager og i helger, og at det alltid er lurt å gi et lite hint ti minutter før det er på tide å skru av skjermen for dagen.

    Han sier barna bør få spille ferdig runden eller kampen de er i gang med, da det ikke alltid er like greit å få lagret eller sagt ifra til lagkameratene at det er på tide å logge av. 

    Pengebruk og nettvett

    – Det er også smart å ta en prat om pengebruk. Det kommer nye titler på markedet hele tiden, og i mange spill kan man kjøpe mer innhold, utstyr og annet nedlastbart materiale. Da gjelder det å ha noen klare avtaler på plass, sier Munte.

    Han minner også om at mange spill har chat- og vennelistefunksjoner, der barna potensielt kan kommunisere med fremmede på nett. Dermed er det viktig å snakke med dem om nettvett. Konsoller som Playstation og Nintendo Switch har såkalte foreldreinnstillinger, som gjør at du blant annet kan skru av nettkommunikasjonen helt.

    – Snakk med barna om folkeskikk på nett. Noen av spillmiljøene kan være tøffe, og kommunikasjonen er konkurransepreget. Pass på at barna dine tør å si fra til deg om de får stygge kommentarer. Vi foreldre må være tillitsfulle voksne som barna kan snakke med, sier Munte.  

    Munte har noen sikre spillanbefalinger:

    •  MarioKart Deluxe er en klassiker mange kjenner til, og som er like morsomt for store som for små.

    •  Splatoon 2 er et ufarliggjort skytespill. To lag konkurrerer mot hverandre over nett for å dekke størst mulig areal med maling. Det passer fra sju år.

    •  For barn som er i fasen mellom barnespill og voksenspill, er Overwatch et godt alternativ. Det er et anerkjent skytespill med fantasielementer og stilige karakterer, og er helt fritt for blod og gørr. Passer for barn fra 12 år.