Dyrk grønnsaker selv
Visste du at avskjæret fra grønnsaker du kjøper i butikken kan bli til nye grønnsaker? Alt du trenger er litt tid, kjærlighet og kunnskap.
Ikke alle har plass til en bugnende kjøkkenhage. Men uansett om du bor i en liten blokkleilighet eller i enebolig med stor hage, er det morsomt å dyrke sine egne grønnsaker – og restene av butikkjøpte grønnsaker er et flott sted å starte.
Dette er også en flott aktivitet å gjøre med barna, og en fin mulighet til å lære dem litt om hvor maten vår kommer fra og hvordan den blir til.
Vårløk
Vårløk er en av de enkleste grønnsakene å lykkes med. Kutt av av bunnen av en bunt vårløk (ca. 5 cm), sett dem i et glass med roten ned og fyll på med vann til det dekker ca. 3 cm. Sett glasset i vinduskarmen, og etterfyll vann etterhvert som det fordamper.
I løpet av bare et døgn eller to vil du se at den har begynt å vokse igjen! Klipp av det du trenger til matlaging, og la resten vokse videre.
Stangselleri
Kutt av bunnen av stangsellerien (ca. 5 cm) og sett den i en skål med vann som dekker ca. 2 cm av roten. Sett skålen et sted med mye sollys.
Etter 5–7 dager har sellerien dannet røtter, og den kan flyttes over i en potte med jord. Etter noen uker har du fiks ferdig, hjemmedyrket selleri!
Hjertesalat/romanosalat
Kutt av bunnen på hjertesalaten, sett den i en bolle med litt vann og plasser bollen i vinduskarmen. Bytt gjerne ut vannet en gang om dagen.
Bladene vil begynne å vokse etter noen få dager, men la gjerne salaten stå i fred i 10–12 dager før du begynner å høste. Etter det er det bare å plukke de bladene du trenger når du trenger dem.
Etterhvert vil de ytterste bladene bli brune og udelikate, og da er det bare å fjerne dem. Kjernen vil fortsette å vokse og sørge for at du har deilig, frisk salat tilgjengelig til enhver tid!
PS: Det er mange måter å komme i gang med dyrkingen på. Odle er en serie med frø, utstyr og enkle dyrkingssett med for eksempel urter. Du kan lese mer om serien her:
Les også: La det spire og gro i hjemmet