For garantert levering før julaften, bruk klikk og hent og få hentemelding innen to timer.

    Hva skal bursdagsgaven koste?

    Hvor mye skal du kjøpe gave for i en barnebursdag? Og er det greit å gi brukte bursdagsgaver?

    Hva skal bursdagsgaven koste?

    Det er ikke alltid så lett å vite hva som er skikk og bruk når det gjelder bursdagsgaver. Hvor mye skal du kjøpe gave for i en barnebursdag? Og er det greit å gi brukte gaver? Ifølge forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank, er nøkkelordet kommunikasjon og god dialog foreldre i mellom.

    – Snakk sammen på foreldremøter i barnehagen eller på skolen. Bli enige om størrelsen på bursdagsgaven og sett gjerne et maksbeløp. Det er den beste løsningen, mener hun.

    Pris følger alder

    Det er som regel enklere å finne rimelige gaver til små barn enn til de litt større. Men det er ikke alltid så lett å vite hvilken sum man skal legge seg på.

    – Til barnehagebarn tenker jeg at bursdagsgaver mellom 50 og 100 kroner er passe. Til skolebarn kan man legge seg mellom 100 og 200 kroner. Det varierer litt hva man føler for å gi og hva lommeboka tillater, men jeg tror foreldrene er mer stressa for summen enn barna, sier Setsaas.

     

     

    Penger i bursdagsgave

    På et eller annet tidspunkt begynner barna å ønske seg penger i stedet for gaver til bursdagen. Noen ganger kan en pengegave være ok.

    – Så lenge du vet at pengene blir brukt til noe nyttig eller de har et mål, noe de ønsker å kjøpe, så kan det være greit. Jeg tror likevel at barn vil sette mer pris på en bursdagsgave, som er mer personlig, enn en konvolutt med penger.

     

     

    Brukte bursdagsgaver er trendy

    Brukte ting er trendy for tiden, og Maria mener man gjerne kan gi brukte bursdagsgaver også.

    – Det er både økonomisk og miljøvennlig å gi brukte gaver, så hvorfor skal man ikke kunne gjøre det? Barna tenker ikke over at det ikke er en prislapp på en pent brukt kjole for eksempel, sier Maria, som selv har et barn på tre år.

    En ting kan imidlertid være lurt å tenke på. – Jeg tror mange vil synes det er stas både å gi og få brukte ting. Det samme gjelder regifting (å gi en gave du har fått av en annen videre, red. anm). Men snakk gjerne sammen på forhånd, slik at du vet om foreldrene til barnet synes det er en god idé, sier Setsaas.

     

    Lag bursdagsgaven selv

    Hjemmelagde gaver kan også være helt topp. – Jeg er veldig for kreative bursdagsgaver. De har gjerne lagt mye jobb i gaven, og jeg tror de fleste barn vil sette pris på å få et fint perlearmbånd eller noe annet som er hjemmelaget. Har du to eller tre barn, og de skal i 10–15 bursdager hver årlig, så blir det mange tusen kroner i gavebeløp hvert år. Da er det greit å ha noen gode løsninger som ikke koster skjorta.

     

    Gå sammen om å kjøpe bursdagsgave

    Barn får generelt for mange gaver, og de rekker gjerne ikke å sette pris på den ene gaven før de skal åpne den neste. – Hvis man spleiser, får man kjøpt litt mer ordentlige gaver, og kanskje blir det litt mindre penger per person.

    God kommunikasjon i foreldregruppen er viktig ved spleising, for å unngå misforståelser, skuffelser og vonde følelser. – Blir man enige om ting, så slipper man å bekymre seg eller lure på noe. Skal du i dobbeltbursdag og bare kjenner den ene, snakk med foreldrene så de kan fortelle barna hva de skal forvente. Og så er det opp til deg selv om du gir gave til den du kjenner eller begge, sier Setsaas.