Egenberedskap i hjemmet: Hva trenger du for å være forberedt?

    Å være godt forberedt hjemme er en viktig del av egenberedskap! Det er viktig å kunne klare seg selv i minst én uke, og her får du en oversikt over hva du trenger.

    Egenberedskap i hjemmet: Hva trenger du for å være forberedt?

    Hva er egenberedskap?

    Egenberedskap betyr at du har et beredskapslager og nødvendige verktøy for å håndtere potensielle krisesituasjoner, enten det er ekstremvær, strømbrudd eller andre uforutsette hendelser. Norske myndigheter anbefaler at du har nok mat, vann og varme til å kunne klare deg selv i en uke. Ved å forberede deg, bidrar du til en sterkere nasjonal beredskap og hjelper myndighetene med å fokusere på de mest utsatte. 
     

    Hva kan skje?

    Selv om hverdagen i Norge er stabil, kan kriser som pandemier, ekstremvær, sabotasje, og i verste fall krig, ramme. I slike situasjoner kan strømforsyningen forsvinne, noe som fører til at vann, internett, mobilnett og betalingssystemer ikke fungerer som normalt. Ved å være forberedt, står du sterkere i møte med slike utfordringer.

    Din sjekkliste for egenberedskap:

    1. Vann

    Rent drikkevann er essensielt. Sørg for å lagre minst 20 liter drikkevann per person i kanner eller flasker, som vil dekke minimumsbehovet for én uke. Vann kan fylles fra springen. Du finner også 5 liter med Xtra-vann hos Obs!

     
    2. Mat

    Ha mat som tåler lagring i romtemperatur. Et lager med hermetikk, knekkebrød, energibarer, pasta, ris, mos og andre matvarer med lang holdbarhet er viktig. Tenk også på hvordan du skal tilberede maten uten strøm – en grill, kokeapparat eller stormkjøkken kan være gode alternativer!

    3. Varme og lys

    Mange hjem er avhengige av elektrisitet for oppvarming. Ved strømbrudd, spesielt om vinteren, kan det fort bli kaldt. Sørg for at du har alternative varmekilder som ved hvis du har vedovn eller peis, eller gass- eller parafinovn beregnet for innendørs bruk. Ha også varme klær, pledd, dyner og soveposer tilgjengelig. I tillegg er fyrstikker, lighter eller tennstål og stearinlys viktige. 


    4. Hygiene

    Ved kriser er hygiene viktig for å hindre sykdommer. Ha hygieneartikler som våtservietter, håndsprit, bleier, dopapir og menstruasjonsprodukter i huset.

    5. Betaling

    Digitale systemer kan feile i en krise, så ha alltid litt kontanter hjemme. Det er også smart å ha flere betalingskort fra ulike banker, i tilfelle tekniske problemer.


    6. Informasjon og kommunikasjon

    En DAB-radio som går på batteri, sveiv eller solcelle er viktig for å holde seg oppdatert om krisesituasjonen. I tillegg bør du ha en liste på papir med viktige telefonnumre, som for eksempel nødnummer, legevakt, veterinær, familie, venner og naboer.

    7. Førstehjelp

    I en krise kan det være vanskelig å få rask hjelp. Ha derfor et godt utstyrt førstehjelpsskrin og lær deg grunnleggende førstehjelp, som hvordan du utfører hjerte- og lungeredning. Ha også legemidler og jodtabletter tilgjengelig (gjelder barn og voksne under 40 år, gravide og ammende).


    8. Kjæledyr

    Husk å ha mat og vann til kjæledyr i beredskapslageret!

     

     Du finner alt på listen i våre varehus!