God og enkel turmat i bålpanne
Mat smaker alltid ekstra godt på tur. Med enkle forberedelser kan du lage nesten hva som helst i bålpanna
Bålpanner kommer i mange varianter, men uansett hvilken du velger og hva slags tilbehør du bruker, så kan du lage det du måtte ønske. Stekehelle er kanskje det mest vanlige tilbehøret, men også wokpanner, suppegryter og grillrist kan brukes.
– Med gode forberedelser, kan du egentlig lage alt i bålpannen. Forbereder du maten hjemme før turen, så går matlagingen som en lek i skogen, sier kokk i Ekeberg Idrettsbarnehage, Markus Løvdal.
Finn krydder i skogen
Men noen matretter fungerer bedre enn andre i bålpannen. Wok er en av dem.
– Kutt opp grønnsakene og kjøttet før du drar, eller bruk rester fra en middag, sier han.
Carbonara er også enkelt og godt, og fungerer fint å lage i bålpannen.
– Fløte, bacon, purre, hvitløk og eggeplomme skal frese i pannen. Så kan du gjerne bruke krydder fra skogen. Granbar for eksempel, kan brukes i stedet for timian, sier Markus.
Lær deg flere ville kryddervekster, og du har et helt krydderparadis i skogen.
Restemat er god turmat
Markus anbefaler også restemat i bålpannen.
– Stekt ris med kylling og grønnsaker er enkelt og godt. Tar du med en flaske kikkoman, har du en super middag i pannen.
Pannekaker og fiskekaker er andre enkle matretter du kan lage. Det er viktig å huske på at du bruker en olje som tåler sterk varme, ettersom bålpannen blir skikkelig varm.
Barna spiser mer på tur
Hjemme har barna mange valgmuligheter når det kommer til mat og snacks. På tur i skogen, er det ikke helt sånn.
– Barna spiser gjerne bedre når de er på tur. Alt smaker litt bedre, og de har ikke noe valg, så da spiser de seg mette nesten uansett hva som serveres, forteller Markus.
Husk å kle dere etter forholdene. Blir du kald eller våt på tur, ødelegger det fort turen. Her kan du se hvordan du kan sjekke om regntøyet holder vann!
Hva er en bålpanne?
Har du aldri vært borti bålpanner før? En bålpanne kan også kalles et ildfat, og de finnes i flere varianter, med og uten grillrist. Det er rett og slett et utendørs ildsted, der du hever bålet fra bakkenivå. Dette gjør det tryggere med tanke på brannfare og bålpannen har mange bruksmuligheter. Det er dessuten lite som skaper så god stemning som det å sitte rundt et bål og lage sin egen mat.
De senere årene har bålpannene fått en renessanse, og mange bruker de også i sin egen hage. De flytter kjøkkenet ut, noen til og med hele året.
Vi har spurt noen eksperter på utemat om å dele sine enkle, men gode oppskrifter med oss.
Pinnebrød
-
Enten kan du lage din egen deig, eller du kan kjøpe en pose med pizzadeig. Det fungerer veldig fint til pinnebrød, og er enkelt ettersom det kun skal blandes med vann.
-
Spikk en egnet pinne, og rull deigen tynt rundt ytterste del av pinnen. Hold den så over glørne på bålet og stek til det er gjennomstekt, og slipper pinnen.
-
Pass på at det ikke blir for varmt, da vil det være sort utenpå og rått inni.
En annen variant av pinnebrød, er å tvinne deigen tynt rundt en pølse, så har du pinnebrødpølse.
Soppstuing
Her kan du være nesten helt selvforsynt, og selv barna synes det smaker godt med sopp når den lages ute på bålpannen.
-
Plukk sopp, men pass på at du vet hva slags sopp du plukker. Her er det ikke verdt å ta noen sjanser.
-
Ta med fløte og bacon hjemmefra, og bland sammen med soppen på bålpannen.
-
La det putre en liten stund, og server gjerne med pinnebrød til.
Tortilla i aluminiumsfolie
Dette er kanskje det enkleste av alt, og et fint alternativ du kan sende med barna hvis de skal på tur med skole eller barnehage. I stedet for at de alltid får pølser på bål.
-
Du trenger tortillalefser, ketchup, sennep, salami eller annen salt pølse, ost og eventuelt krydder etter eget ønske. Vil du ha noe grønt, så fungerer det fint med avokado eller mais.
-
Pakk den ferdiglagde lefsen inn i aluminiumsfolie.
-
Stek på bålpannen, et par minutter på hver side, og vips så har du en deilig variant av ostesmørbrød. Barna kommer til å elske det.
Kilde: Markaskolen i Oslo
Kjøttdeig på pinne
Deigen lønner det seg å lage ferdig hjemme, så finner du pinner i skogen.
Du trenger:
-
500 g kjøttdeig
-
Hvitløk
-
Salt
-
Pepper
-
Estragon
-
Olje
-
2 egg
Slik gjør du:
-
Bland alt i en bolle, og rør sammen.
-
Klem blandingen sammen på en pinne
-
Stek i bålpannen eller over bålet.
Kilde: Ekeberg idrettsbarnehage