12 tips som redder ferien

    Ikke la ferien bli ødelagt av disse små og store feriekatastrofene!

    12 tips som redder ferien

    1. Lindre myggstikk

    Lag en pasta av vann og bakepulver, og legg den på myggstikket. Siden bakepulveret er alkalisk, kan det hjelpe fordi det nøytraliserer hudens ph-verdi. 

    Ved sterke reaksjoner eller veldig mange myggstikk, kan redningen være antihistaminer. Den allergiske reaksjonen myggstikkene skaper, kan nemlig minskes med reseptfrie legemidler av typen Zyrtec. Uansett hvor du er i verden vil ordet «antihistamines» være ganske likt, så det burde være lett å finne på det lokale apoteket.

     2. Gjemme verdisaker når du er alene på stranden

    Har du brukt opp pakken med våtservietter? Ikke kast emballasjen! Den har perfekt størrelse til å gjemme penger, kort, telefon og nøkler i når du er på stranda! 

    3. Få kontroll på feriemagen

    Den fryktede magesjauen er faktisk lett å unngå. Gi hele familien Idoform eller et annet preparat med melkesyrebakterier en uke før reisen, og fortsett med det til reisen er over. I tillegg anbefaler Vitusapotekene å ha følgende i reiseapoteket:

    • Væskeerstatningstabletter, f.eks. Resorb, for å erstatte salter og sukker som du mister ved magesjau.

    • Benegast Dimexanol og Benegast Dimexanol Barn. Inneholder naturlig leire som kapsler inne toksiner, bakterier og virus, og salter som kan gjenopprette salt- og væskebalansen.

    • Imodium eller Loperamid for å stoppe diaré. Men vær oppmerksom på at disse ikke skal brukes ved høy feber eller kraftige magesmerter. 

     4. Bli kvitt maur i huset

    Maur som har kommet inn i huset legger igjen et luktspor. Sporet danner en sti som lokker flere maur inn i huset. Se derfor hvor mauren kommer fra og hvor den går, og så kan du vaske denne stien ren med såpe og vann. Vask innenfra og ut mot utgangen.

    Det er også viktig å være nøye med hygienen, siden maur tiltrekkes av matrester.

    5. Lindre solbrenthet

    Ved solbrenthet er aloe vera din beste venn, enten selve planten eller en gelé som inneholder så stor andel aloe vera som mulig. Smør på et tykt lag og gjenta ofte. 

    Om du bruker selve planten, er det viktig å dele den riktig. Rett innenfor skallet har den nemlig en saft som kan irritere huden. Snitt bort sidene og del den på midten i to remser, slik at du kan gni den midterste, kjøttfulle delen på det solbrente hudområdet. 

    Er du blitt veldig solbrent kan du kjøpe hydrokortison på apoteket, det vil gi rask lindring.  

     6. Få pass i en fei

    Står du på flyplassen og oppdager at passet ligger igjen hjemme? Det kan hende politienheten på flyplassen kan lage et nødpass til deg! Om det lar seg gjøre avhenger av flyplass, reisemål, tidspunkt etc., men det er jo lov å prøve! 

    En annen sak er om du har mistet eller fått frastjålet passet mens du allerede er utenlands. Da tar du kontakt med nærmeste utenriksstasjon (konsulat eller ambassade), og så vil de utstede et nødpass slik at du kommer deg hjem til Norge. 

    HJEMMEFERIE I SOMMER? Her er tipsene som får barna vekk fra tv-en og ut i sola! 

    7. Gjør drikken kald på to minutter

    Fyll en bolle halvt om halvt med vann og isbiter. Tilsett et par spiseskjeer vanlig bordsalt og rør rundt. Legg den lukkede boksen eller flasken oppi. Rør i bollen etter ett minutt. Etter to minutter kan du nyte forfriskende og iskald drikke!  

    8. Få tilsendt penger

    For det første må du alltid ha med flere betalingskort på reise. Kortet kan bli ranet, sperret, mistet, avmagnetisert... Men om du likevel plutselig står der uten penger, er det nesten alltid mulig å få tilsendt kontanter via Western Union. De har flust av hentesteder verden over, gjerne i forbindelse med kiosker, butikker og banker. Så se etter den gule Western Union-logoen, og ring hjem. 

    9. Fiks vannblemmene 

    Ha alltid med en pakke Compeed gnagsårplaster på ferie. Det er en av de få tingene som klarer å dekke vannblemmen godt nok til at den ikke gjør vondt mer. Legg i tillegg sportstape på toppen, for å hindre at plasteret glir eller løsner. 

    Og når det kommer til spørsmålet om du skal stikke hull på vannblemmer eller ikke, er svaret ikke. Med mindre blemmen er veldig stor og smertefull, er det best å la den være i fred.

    10. Tørk telefonen

    Er du rask med å få den opp, kan det fremdeles være mulig å redde telefonen etter en dukkert i bassenget. Det første du må gjøre er å skru den av. Ikke skru den på igjen før du er 100% sikker på at den har tørket helt opp. Det er nemlig dette som kan få den til å kortslutte. Ta ut sim-kortet og om mulig batteriet, og legg den oppi en pose med ukokt ris i minst 24 timer. Og ta den helst med til et servicested så fort du kan. 

    11. Få en bedre ferieleilighet

    Viser Airbnb-leiligheten seg å være en stor skuffelse? Det er godt mulig du kan få pengene tilbake, eller overføres til en annen bolig. Forhold som skitten leilighet, utrygt nabolag, utilgjengelig vert eller fasiliteter som ikke virker, kvalifiserer alle til refusjon. Men det som er viktig, er at du tar kontakt med Airbnb innen 24 timer, etter først å ha prøvd å løse problemet med verten. Les mer om Airbnbs refusjonsregler her. 

    12. Positiv holdning til forsvunnet bagasje

    Kom ikke bagasjen din fram i tide? Heldige du! Da ligger alt klart for en real shoppingrunde, i hvert fall om du har en bra reiseforsikring! Europeiske tilbakebetaler innkjøp på opp til 3000 kroner per person dersom bagasjen er mer enn fire timer forsinket. Men husk å ta vare på kvitteringene!

    (Kilder: DaveHax, vitusapotek.no, ving.no, eplehjelp.no, airbnb.no)